Sitemize Hoş Geldiniz.

Boşanmaya ilişkin aradığınız her türlü avukatlık ve danışma hizmetini Poyraz Hukuk Bürosu'nda bulacaksınız.



19 Nisan 2010 Pazartesi

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanmak isteyen eşlerden birinin davacı olarak, diğerinin davalı olarak gösterildiği, boşanma sebeplerinin yer aldığı boşanma dilekçesi ile dava açılır.
Boşanma davsında görevli mahkeme Aile Mahkemesi'dir.
Yetkili mahkeme yani boşanma davasının açılabileceği yer mahkemesi ise eşlerden birinin veya ikisinin son altı aydan beri birlikte oturduğu yer mahkemesidir. Eşlerden biri veya her ikisi yabancı olsa bile Türkiye'de dava açılabilir. Hatta eşler yurtdışında ise Türkiye'den bir avukata yetki vererek Türkiye'de boşanma davası açabilirler ya da yurtdışında alınan boşanma kararı tanıma-tenfiz yolu ile Türk Mahkelerinde karara bağlattırabilirler.
Şayet iki tarafta boşanmayı istiyorsa ve evlilikleri en az bir yıl sürmüşse anlaşmalı boşanma yoluyla çok kısa sürede boşanabilirler. Anlaşmalı boşanma için tarafların boşanmaya dair velayet, tazminat, malvarlıklarının paylaşımı gibi önemli hususları içiren bir protokol hazırlamaları gerekmektedir. Eşler bir an önce boşanmak istiyorlarsa protokolün eksiksiz hazırlanması şarttır. Bu sebeple avukat aracılığı ile bu işlemlerin yapılması önem arz etmektedir. Hazırlanan protokol taraflarca imzalanır ve mahkemeye sunulur.
Evlilik bir yıldan az sürmuüşse taraflar anlaşmalı boşanma yoluna başvuramazlar. Bu durumda evlilik birliğinin temelden sarsılmasına dayanarak boşanma davası açılabilir.
Boşandığınızda nüfus cüzdanınızda medeni hal kısmında eskiden "dul veya boşanmış" ibareleri yer almaktaydı. Artık sadece "bekar" yazılmaktadır.

Av. Ercan POYRAZ

2 yorum:

Uzmanlarız yanıtlasın; iletişim formuna yazın